Voortgezet Onderwijs

In het Voortgezet Onderwijs willen we samen met de scholen structureel werken aan de taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van jongeren.

Op het Lentiz LIFE College is de samenwerking al een feit. Wilt u weten hoe een samenwerking met de Bibliotheek Schiedam er voor u uit zou kunnen zien, mail dan naar educatie@debibliotheekschiedam.nl. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.

Waaruit kan een samenwerking met de Bibliotheek Schiedam in het voortgezet onderwijs allemaal bestaan?

Lidmaatschap voor scholen/instellingen

Met dit lidmaatschap kunt u 25 materialen voor 6 weken lenen.

Handig als u voor een project aanvullende materialen wilt gebruiken. Verlenging is mogelijk. Verder gelden de gebruikelijke voorwaarden en plusgelden. Voor de verlenging van de pas wordt jaarlijks een factuur verstuurd.

Voor meer informatie zie: http://educatie.debibliotheekschiedam.info/inschrijven/

Klassikaal boeken ruilen

Tijdens het eerste bezoek ontvangt de leerkracht een bibliotheekpas voor de groep voor het schooljaar 2015 – 2016, waarmee de gekozen materialen via de zelfbedieningsbalies uitgeleend worden.

Leerlingen zoeken zelf een boek uit in de bibliotheek.

Kerndoelen:

 • 03: Woordverwerving
 • 04: Lezen en luisteren
 • 08: Fictie en non-fictie

Periode: 1 x per zes weken gedurende het schooljaar
Doelgroep: klassen uit het voortgezet onderwijs
Locatie: de Bibliotheek Schiedam
Tijdsduur: 30 minuten
Kosten: 1 euro per boek per schooljaar

Collecties voortgezet onderwijs

Op zoek naar een extra collectie boeken rondom een bepaald thema? Via ons kunt u diverse wisselcollecties lenen.

De collecties worden geleverd via Probiblio, een provinciale organisatie voor het bibliotheekwerk. ProBiblio levert rond een groot aantal thema’s en voor verschillende doelgroepen. De collecties bestaan uit een maximaal aantal banden die u voor een bepaalde periode kunt lenen.

Aan het begin van het schooljaar kunnen aanvragen voor een heel jaar ingediend worden. Maar ook gedurende het schooljaar kan er besteld worden. Bestellen kan via de speciale collectieaanvraagformulieren. Deze kunt u van deze website downloaden, invullen en vervolgens opsturen naar:

de Bibliotheek Schiedam
t.a.v. Sandra de Wit
Postbus 863
3100 AW Schiedam

Of per e-mail: sdwit@debibliotheekschiedam.nl

Aangevraagde collecties worden door de scholen bij de Bibliotheek Schiedam – locatie Stadserf opgehaald en ingeleverd.

U kunt de volgende soorten collecties aanvragen:

Boekpromotie collectie

De collectie bestaat uit gemiddeld acht titels in een meervoud aan exemplaren. Bij de collectie wordt een map geleverd met gegevens over de boeken en auteurs, korte fragmenten uit de boeken en een aantal lessuggesties. Bij de aanvraag geeft u het aantal leerlingen op. Een boekpromotiecollectie is te huur voor een periode van zes weken.

Themacollectie

We leveren themacollecties rondom diverse thema’s voor de verschillende leeftijdscategorieën. Bij de bestelling geeft u aan over welk thema u een collectie wilt ontvangen en voor welk niveau. Voorbeelden van mogelijke thema’s staan op het bestelformulier.

Een collectie wordt op maat gemaakt en kan bestaan uit informatieve en verhalende boeken, audiovisueel materiaal, brochures, wandplaten en spelmateriaal. De omvang is afhankelijk van de vraag van de school en het beschikbare aanbod, maar bestaat maximaal uit 35 banden. Een themacollectie is te huur voor een periode van 6 weken.

Bestellen kan via het Aanvraagformulier themacollectie voor het primair onderwijs.

Collecties jeugdverhalen

De wisselcollecties zijn gericht op individueel gebruik door scholieren en worden op maat samengesteld. De collecties van minimaal 25 banden kunnen bestaan uit B-, C en D-boeken, strips, makkelijk lezen boeken, gesproken boeken en combinatie-lezen*.
De collecties worden tweemaal per jaar gewisseld. Elke collectie gaat vergezeld met een overzicht van geleverde titels.

* De collecties combinatielezen bestaan uit boeken die geleverd worden met een cassette of cd waarop het boek op leestempo is ingesproken. U kunt het gewenste AVI-niveau opgeven.

Technisch lezen collectie

Met deze collectie ontvangt u per titel vier exemplaren om het groepsgewijs hardop lezen van boeken in de klas te ondersteunen. U geeft zelf het gewenste aantal titels en het AVI niveau op. U kunt maximaal negen titels per collectie opgeven. Een technisch lezen collectie is te huur voor een periode van 6 weken.

Schrijvers Meet & Greet

Een populaire jeugdboekenschrijver komt op bezoek op de school. Jongeren kunnen kennis maken met de schrijver en hem of haar bestoken met vragen. Het schrijversbezoek is bovendien een enorme stimulans voor jongeren om de boeken van een schrijver te gaan lezen en te ontdekken of de boeken bij hen in de smaak vallen.

Periode: september t/m juni
Doelgroep: leerlingen van het voortgezet onderwijs
Locatie: op school
Tijdsduur: 1 uur per groep
Kosten: op aanvraag

Kerndoelen:

 • 01: Spreken en schrijven
 • 02: Correct taalgebruik
 • 04: Lezen en luisteren
 • 06: Overleg, planning, discussie
 • 08: Fictie en non-fictie

Informatievaardigheden

Kunnen uw leerlingen nog wat extra aandacht gebruiken wat betreft het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie uit boeken of van internet? Maak dan een afspraak via educatie@debibliotheekschiedam.nl en bekijk samen met de onderwijsspecialist voortgezet onderwijs de mogelijkheden voor uw school.

Kerndoelen:

 • 01: Spreken en schrijven
 • 02: Correct taalgebruik
 • 05: Omgaan met informatiebronnen
 • 06: Overleg, planning, discussie
 • 07: Presenteren
 • 39: Onderzoek leren doen

Mediawijsheid

We leven in een sterk gemedialiseerde samenleving. Vanaf het moment dat we opstaan tot het moment dat we weer gaan slapen worden we overspoeld met informatie via onder andere radio, televisie, on- en offline kranten,Facebook, Twitter, blogs en vlogs, sturen of ontvangen we berichten, foto’s en filmpjes via e-mail en WhatsApp, leren we via Spotify nieuwe muziek kennen en kijken we series, documentaires en films via Netflix.

Naast het puur ontvangen van informatie, sturen we zelf ook de nodige informatie de wereld in: we bewerken selfies of andere foto’s met Pixlr of Magichour en posten ze bijvoorbeeld op Instagram, Facebook of Tumblr, we ontdekken en bewaren interessante ideeën op Pinterest en we bloggen of vloggen over de hoogte- en dieptepunten van ons leven via Twitter, WordPress of YouTube.

Ook uw leerlingen zijn zeer actief in deze wereld. Soms gaat dit goed, soms helaas ook niet. Wilt u op uw school extra aandacht besteden aan de mediaweerbaarheid van uw leerlingen, neem dan contact met ons op via educatie@debibliotheekschiedam.nl. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Mogelijke onderwerpen:

 • Reclamewijsheid
 • Beeldtaal
 • Online privacy
 • Beautification
 • Online imago
 • Cyberpesten
 • Online profilering
 • Grooming
 • Sexting
 • Sextortion

Heeft u een ander onderwerp dat op uw school om aandacht vraagt? Wij kijken graag samen wat de mogelijkheden zijn voor een eventuele samenwerking met u!

Kerndoelen:

 • 01: Spreken en schrijven
 • 02: Correct taalgebruik
 • 05: Omgaan met informatiebronnen
 • 10: Reflectie op eigen taalgebruik
 • 17: Contact via internet